torsdag 6 februari 2014

Handikappsidrott

Handikappsidrott

Generell fakta.
Handikapps idrott är olika sporter som är modifierade så att de passar funktionshindrade personer.  Ett väldigt bra exempel är innebandy för rullstolsburna. Det har blivit en så stor sak att det finns paralympics vilket är bara för funktionshindrade, paralympics motsvarar OS.

År 2014 ska Ryssland hålla paralympics i Sotji och det blir den första gången för Ryssland.
Här är en lista på sommar och vinter spelen. De första paralympiska spelen anordnades år 1960 i Rom och det var sommarspelen, det första vinterspelet anordnades år 1976 i Örnsköldsvik. Man kan tro att de som deltar har vanlig utrustning för funktionshindade men det har de inte. Till exempel så har de rullstolsbundna speciella rullstolar som fungerar som bäst för sporten som de utför.

Sommarspelen

Boccia ,Bordtennis, Bågskytte, Bänkpress, Cykling, Fotboll 5 A side, Fotboll 7 A side, Friidrott, Fäktning, Goalball, Judo, Ridning, Rodd, Segling, Simning, Sportskytte, Rullstolsbasket, Rullstolsrugby, Rullstolstennis, Volleyboll

Vinterspelen

Rullstolscurling
Kälkhockey
Alpin skidåkning
Längdskidåkning/skidskytte


Argument

Jag tycker att det är väldigt bra att de som har fysiska problem ändå kan träna och vara med i den ”vanliga världen” och inte bara titta på.

Jag tror även att personer som sportar mår mycket bättre än om de bara sitter stilla hela tiden. Och funktionshindrade är ofta de som tvingas att sitta stilla på grund av deras problem.

Det verkar även som ett stort framsteg att det finns paralympics vilket är ett bevis på att det verkligen är seriöst. Det även ett bevis på att samhället tycker att det är är helt okej med funktionshindrade.

Jag tycker inte att till exempel springare med protesben ska få vara med i vanlig springning då det ger ett orättvist försprång.
Källor



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar