måndag 27 maj 2013

No frågor v.22 2013 från gleerupsboken (det handlar om fetter m.m)



10 Sockerbetor och sockerrör

11 Vi får maltsocker när vi bryter ner spannmål som är väldigt rikt på maltsocker. Och maltsocker används vid tillverkningen av öl.

12 För att Laktos som är sockret i mjölken inte är söt.

13 potatis, ris, pasta, mjöl

14 För att det hjälper tarmarna genom att tarmarna får något lagom att jobba med.

15 Mjölksockret bryts ner till glukos och galaktos. Sockerarterna blir sedan energi till kroppen.

16 Båda tillverkas genom att druvsockermolekyler sätts ihop i långa kedjor. På cellulosa så är varannan druvsockermolekyl upp och ner men på stärkelse så är alla vända åt samma håll. Stärkelse är ett sätt att lagra energi medan Cellulosa är ett byggmaterial. Stärkelse kan vi bryta ner men våra magar klarar inte att bryta ner Cellulosa. 

17 Först delar vi upp betan för att få bättre tillgång till köttet. Sen gör vi oss av med vattnet och sockret genom att koka betmassan. Nu finns sockret i vattenångan och då kondenserar vi vattnet så att det blir till droppar igen. Sen så värmer vi på lösningen försiktigt så att bara vattnet försvinner men inte sockret. 



18 för att lagra näring, för att dämpa stötar och för att hjälpa till med att hålla värmen.


19 För att fröet ska kunna använda det till det har fått sin egen fotosyntes.




20



21 en mättad fettsyra har inga dubbelbindningar mellan kolatomerna. Omättade har en dubbelbindning mellan kolatomerna och fleromättade fettsyror har flera dubbelbindningar mellan kolatomerna.

22 För att fett behövs när vi ska tillverka nya celler och fett har vissa vitaminer som bara finns i fett.

23 kokosfett, mjölkfetter och fett i nötkött

24 Rapsolja, solrosolja, olivolja

25 stärkelse och gelatin

26 Transfetter och de är extra farliga när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar.

27 Mättat fett innehåller många mättade fettsyror och det är inte bra om vi får i oss för mycket mättade fettsyror.

28 härdat fett har lång hållbarhet och det är gjort genom att få flytande fett att reagera med väte vilket tar bort dubbelbindningarna.

29 Jag kan härda fettet men det är onyttigt och delvis härdade fettsyror ger större risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
 Jag kan också blanda det med stärkelse och gelatin men jag tror att det kostar mer.

30 Proteiner bygger upp vår kropp, Antikroppar som ska försvara oss mot bakterier är oftast gjorda av proteiner, enzymer är proteiner.

31 Hemoglobin

32 aminosyror

33 kväveatomer, svavel och fosfor

34 kö, fisk, mjölkprodukter bönor, ärtor och spannmål

35 För att sojabönan innehåller de nödvändiga aminosyrorna

36 för att då kan ditt blod stelna på grund av att aminosyrorna fastnar i varandra.

37 För att de inte tränar så mycket.

38 Så att de inte äter för lite proteiner.

39 för att proteinerna i fettet stelnar och fettet flyter upp till toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar