onsdag 22 maj 2013

Dialekter och Sociolekter m.m


Folk säger att dialekt är väldigt viktigt. Jag vet inte om jag kan hålla med dem, men jag tycker att det är väldigt fint. Jag tycker ändå inte att man ska döma en person bara för att den pratar en viss dialekt. Det finns sex olika dialektområden, till exempel sydsvenska mål som finns i Skåne och sveamål som finns i Dalarna. Det finns även götamål (Halland), gotländska mål (Gotland) och norrländska mål i norr. Om man enkelt vill hitta en dialekt, så kan man känna igen den på intonationen, även kallat språkmelodin. Men en dialekt kan vara både regional och lokal så det kan vara svårt att sätta fingret på vilken dialekt det är. En sak som är synd är att folk flyttar och reser mycket och det jämnar ut dialekterna. Förstå mig inte fel nu. Det är bra att folk flyttar och ser sig om i världen, men jag tycker även att det är synd om dialekterna. Om man skulle fråga en person från Norrland, skulle de flesta tycka att alla skåningar låter lika. Egentligen så är dialektområden en djungel av olika dialekter.

Sociolekter är lite krångligare att förstå än en dialekt. Det är speciellt sätt att tala som man talar med olika personer. Om en bagare kanske kallar ett verktyg en sak, så kan det vara väldigt förvirrande för en person som inte har det yrket. Jag ska ge er ett exempel på hur det kan låta när man spelar. 

"Skaffar du mossy support så kör jag en Lib och så sneak cappar vi basen, eller så kan vi köra ett drop på amp station med en support sundy."

Översättning: "Skaffar du ett jaktflygplan som hjälp, så kör jag ett militärt lastflygplan och så tar vi över basen i hemlighet. Eller så kan vi åka till den stora basen (basen heter amp station) och släppa ner trupper från flygplanet. Vi skaffar en hjälpande bil på marken som kan återskapa personerna när de har dött. 

Detta språket sparar tid och det skapar gemenskap, så är det med de flesta sociolekter. Som ni förstår finns sociolekter i alla former. 

Till och med män och kvinnor pratar olika, men kanske inte så olika sociolekter. Om en kvinna säger att "vi" ska ta ut soppåsen, kanske hon menar att mannen ska ta ut soppåsen. Om en man säger "vi" så menar han vi. Det beror nog bara på att man har har olika förväntningar på varandra.

Här är lite statistik.
(Källa Gleerupslms bok: Portal Grundbok, Publicerad av Gleerups Utbildning AB)

Kvinnor

Är mer relationsinriktade och pratar om andra personer. Är bättre på att anpassa sina sätt att prata i olika situationer. Pratar mer med till exempel släkt och vänner.

Ni tycker säkert att detta låter väldigt fördomsfullt. Men man ska inte räkna in alla. Alla är olika.


Män

De är mer prestationsinriktade och pratar mer om saker än om personer. De använder språket för att förmedla ett budskap eller åsikt. De talar mer i offentliga sammanhang, till exempel på sammanträden.


Vi svenskar är rätt mesiga när det gäller svordomar, eller ska jag säga URDÅLIGA. När ni läste meningen ovan reagerade ni troligtvis starkt, och kanske lite för starkt. Det var mitt syfte. Jämfört med andra länder så är svenskar väldigt vårdade när vi pratar. Till exempel hör man rätt så mycket att folk inte gillar hur mycket danskar svär. Detta gäller också för hur mycket vi gestikulerar. Italienare gestikulerar mer än en svensk. De vanligaste svärorden är faktiskt inte de engelska ”nya” utan det är faktiskt mest de som handlar om Djävulen och Jesus, så som fan och jävlar. Fan är en gammal betydelse för Djävulen. Svordomarna härstammade från när kristendomen kom. Då var det okej att svära om Djävulen, för att han var ond. Skit är också ett av de mest använda svordomarna i Sverige. Anledningen att man inte får svära i kyrkan eller på ett kontor är att det är nya byggnader, där det blev tabu. Om man går till en smedja eller ett annat arbete där man håller på med kroppen kan man fortfarande höra svärord. Kanske därför att man skadar sig oftare än vid en dator. Hemmet är också mer okej att svära i. Även där börjar det bli mer tabu, troligtvis för att det inte ger någon trevligt bild av den personen som svär. Vi vill väl inte ha någon otrevlig i våra hus?

Härskartekniker är sådana omedvetna saker som vi gör för att förstärka vad vi menar. Till exempel om jag står med armarna i kors, kanske jag inte vill prata. Om jag står och gestikulerar vilt kanske jag vill dra till mig uppmärksamhet för att jag ska säga något viktigt. En mer delikat version att få uppmärksamhet är att klinga med skeden på ett glas. I skolklasser används härskartekniker dagligen då elever pratar när läraren pratar. eller håller på med något helt annat. Då visar eleven att den är helt ointresserad och inte bryr sig om vad läraren har att säga. Vilket kan vara kränkande för läraren och minst sagt irriterande för de elever som försöker lyssna. Jag tror att på grund av hur man förväntar sig att män eller kvinnor ska uppföra sig, så ändras deras gester. 

Min teori om varför man svär när man blir arg

När man skrek när man var liten var det en naturlig instinkt för att få uppmärksamhet, så att man fick hjälp. När man blir äldre lär man sig svordomar och svordomar anses dåliga. Att skrika anses också dåligt och då har vi nog dragit en undermedveten sammanfattning. Då börjar man skrika svärord. Det är min teori om varför man svär när man blir arg.

Det här var Erik som skrev denna text. Avslutningsvis vill jag säga att man inte ska dra alla över en kam och att man aldrig ska ha fördomar om andra. Även om det är ett naturligt sätt för personen att kategorisera intryck.

(Denna text är skriven med en diskuterande ton med avsikt för jag tycker att det passar ihop med ämnet och det känns rätt att skriva så)

1 kommentar:

  1. Bra text, med mycket intressant fakta. Det var bra att du hade med dina egna åsikter och erfarenheter, det gjorde texten mycket mer personlig och då är det lättare att leva sig in och fatta vad du skriver om.

    Det hade varit bra om du hade haft en tydligare ''röd tråd'', att du kopplade ihop de olika styckena t.ex genom liknelser och jämförelser, så att texten blir mer sammanhängande och lättare att följa.

    På slutet förklarade du varför du skrev den med en diskuterande ton, vilket du kan ta bort. Att du skrev den så är en väldigt bra sak som du inte alls behöver förklara enligt min åsikt!

    SvaraRadera