tisdag 19 mars 2013

Tortyr

Tortyr


Tortyr är när någon avsiktligen vill och bryta ner personen psykiskt och fysiskt för att få reda på vad den personen vet, detta har dock en nackdel då personen ibland säger vad torterare vill höra bara för att få slut på tortyren fast informationen kanske inte är san.

Tortyr kommer från det grekiska namnet tortura som är besläktat med torquere som betyder vrida.
Förr så var tortyr ibland underhållning jämfört med nu när det blir skandal om man får reda på att någon har använt tortyr.

I Zero Dark Thirty filmen som kom ut för inte så länge sen så anklagas USA för skenavrättning som är att säga till den utpressade att den ska bli avrättad för att bli psykiskt skadad det kan också vara att dränka en person tills han/hon är på kanten till att dö. Ibland kan det leda till att personen dör. USA har också blivit anklagad för att använda waterboarding. då lägger man en duk över näsan och munnen efter det häller man vatten på duken vilket ska göra att man känner sig dränkt. Det kan leda till psykiska skador, död och brutna ben då personen som blir utsatt har försökt att ta sig loss, dock så är detta bara några konsekvenser.

Tortyr har funnits tidigare än medeltiden men jag kan inte fastställa en speciell tidpunkt, men man kan tänka sig att det har funnits sedan människans start då människan har förstått att det är en väldigt effektivt sätt att få reda på fiendes information. I forntidens Assyrien så flådde man faktiskt offren vid ritualer, tortyrbödeln använde kniv och skar från huvudet och offret dog oftast där man var vid bröstet på grund av smärtan. Ett annat gammalt sätt som kanske är yngre att utföra tortyr är att spänna fast den utsatte på ett bord och sedan sakta sära på spännena så att de åker ifrån varandra och då kan lemmar dras sönder eller gå ur led. Det finns också den rätt så ikonsika tortyrredskapet Järnjungfrun som såg ut som en sarkofag med spikar i vilket resulterade till att den utsatte dog av spikar i en metallgrav, den har troligtvis aldrig använts men det har blivit tillverkade några för museum. Den som kom på järnjungfrun var Edgar Allan Poe som hade med den i sin novell som hette Brunnen och Pendeln. För att nämna några fler metoder så har jag hört att folk kunde spännas upp över marken med ett bambuskott under sig. Bambun växte sedan och piercade offret. Detta är dock vad jag har hört av en person men jag skulle inte bli förvånad om det var så. Jag tycker att det verkar som att tortyr har blivit mindre fysiskt och mer psykiskt. Troligtvis för att gömma skadorna eller något sånt, tvärtemot förr i tiden då det var mycket mer okej.

Det finns också en känd metod då man låter vattendroppar regelbundet droppa på den utsattes huvud och till slut driva honom/henne till vansinne. Det står i artikel 5 i Fns deklaration om mänskliga rättigheter att tortyr är olagligt. Efter att man fick reda om koncentrationslägren från andra världskriget så blev förbudet för tortyr starkare. Vissa asylsökare har blivit torterade och går till Röda Korsets tortyr center för tortyrskadade. två hundra länder har skrivit på FNs konvention mot tortyr, grym, inhuman, förnedrande behandling. Men fast att man har skrivit på detta så är det runt hundra länder som torterar och det är lite förvånande att vissa av länderna är demokratier. Många personer är torterade bara för att de har en annan åsikt än vad den ledande tyrannen har. Enligt Röda Korsets hemsida så har fortfarande Sverige inte än skrivit på FNs konvention mot tortyr, grym, inhuman och förnedrande behandling. Tortyr kan också vara att kvinnor blir våldtagna i fängelset och det händer i minst 50 länder. År 1960 så började Amnesty att jobba mot tortyr och de uppmanar alla att tillsammans få slut på tortyr. Det enda som har förändrats med tortyr är metoderna, tortyr är fortfarande lika hemskt.

26 juni är dagen mot tortyr då FNs konvention högtidshålls varje år. Den steg i kraft år 1987.

Egyptenavvisningarna

Detta är en händelse då enligt Göran Persson Sverige blev tvingat av USA att lämna ut två stycken terroistmisstänkta. Om vi inte hade lämnat ut dem så skulle Sverige bli handelsblockat från USA. Opperationen tros ha varit ledd av den Amerikanska underättelsetjänsten CIA och personen som tog beslutet att detta skulle hända var Anna Lindh.

De två misstänkta vid namnen Ahmed Agiza och Mohammed Alzery gick ombord ett Amerikanskt flygplan på bromma flygplats där det fanns svenska poliser och Amerikanska agenter som var stumma och hade luvor på huvudet. De blev transporterade till Egyptiskt fängelse för att bli torterade och sedan fängslade. Mohammed klarade sig utan att ha blivit åtalad och släpptes år 2003. Ahmed dock blev fälld till tjugo fem års fängelse men det ändrades sedan till femton år. Kalla fakta var de som berättade det här för folket och år 2005 så van dem kategorin årets avslöjande som var en kategori i Stora journalist priset som hette Det brutna löftet.

Både FN kommitté och riksdagens konstitutionsutskott reagerade negativt mot Egyptenavisningarna.

I boken Väninnan - Raport från Rosenbad så skriver Eva Franchell som är bokens skapare att hon tycker att det är orättvist att Anna Lindh får bära hela ansvaret då både justitieministern Thomas Bodström och Statsministern Göran Person vetat om händelsen. 2008 så betalade Sverige tre miljoner i skadestånd till de båda personerna men när de sökte efter uppehållstilstånd i Sverige så blev det avslag.

Röda korset är ensam om att "mäta tortyrskador med måttband" och det gillas inte av Europadomstolen då de tycker att man ska ha en större utredning.
Jag håller med Europadomstolen i och med att varje person är olika. Den lilla texten var svår att tolka men jag tror att jag har förstått den.

Efter tortyr så är den mest allvarliga konsekvensen att offret tappar tillit till relationer, mänskligheten och godheten. Det kan också hända att politiska offer tycker att det är deras fel. PTSD är en sjukdom då man kan bli påmind av saker eller känslor som associerade till när man blev torterad eller något dåligt i ens liv. Över hälften av dem som lider av PTSD är även kliniskt dem  En del i återhämtningen är att sitt liv ska vara tryggt i till exempel ekonomin, familjen och vänner m.m. Livet ska också vara förutsägbart för det skapar trygghet.

här är en liten lista som jag har kopierat och den visar vad för skador som kan ha hänt efter tortyr. Jag tror också att effekter av PTSD står inskrivet i listan.

PTSD står för posttraumatiskt stressyndrom


Ångest, minnessvårigheter, koncentrationssvårigheter, trötthet, påträngande minnesbilder, mardrömmar, bristande kontroll av känslor, yrsel, nedstämdhet, magproblem, huvudvärk, känsla av ensamhet och isolering, självmordstankar, starka reaktioner på ljud och ljus, irritabilitet och oförmåga att engagera sig. Yttre skador efter tortyr är ärr, felläkta frakturer, tandskador, trumhinneskador, bensvullnader och fotskador.


Vill man veta mer om tortyrmetoder så titta på denna sida, jag har dock inte frågat om jag får rekomendera den sidan om man ska ha den. Jag rekomenderar heller inte för det skulle vara lite konstigt  om jag skulle vilja visa tortyrmetoder.  men här finns länken. http://varldenshistoria.se/vardagsliv/kultur/tortyr-tio-metoder

Lite Tankar
Man vet inte säkert om USA använde tortyr för att hitta Usama Bin Laden. Men om de gjorde det så kan man diskutera om det är ett bra val. Jag tycker att utan det så kanske det skulle ta mer tid att hitta honom och då skulle fler personer kunna dö. Men för de som torterades måste det ha varit fruktansvärd smärta.

(tiden som visas är när informationen hämtades)

http://www.redcross.se/teman/tortyr/ 20 mars 2013
http://www.ne.se/tortyr 20 mars 2013
http://www.amnesty.se/vad-gor-vi/tortyr-och-rattssakerhet/tortyr/ 21 mars 2013
http://sv.wikipedia.org/wiki/Egyptenavvisningarna 10 april 2013
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/71208?programid=2519  15 april 2013
http://varldenshistoria.se/vardagsliv/kultur/tortyr-tio-metoder 15 april 2013
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skador-fran-tortyr-bor-uppmarksammas-mer_8090566.svd 18 april 2013
http://www.redcross.se/detta-gor-vi/stod-till-migranter/vard-for-krigs-och-tortyrskadade/behandlingscenter-stockholm/tortyr-konsekvenser-och-behandling/ 23 april 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar