tisdag 12 november 2013

SO religions arbete



JUDENDOM OCH ISLAM


Inledning

Det här är en text om två religioners likheter och skillnader samt de troendes vardag och syn på kvinnan. I min text om judendom och islam har jag fokuserat på Israel och Saudiarabien.


Judendom

Vardagen i Israel påverkas mycket av religionen, då judarna har varit och är ett ofta jagat folk. Judarna har fått landet av britterna, som kallas för det brittiska palestinamandatet. De judiska israelerna har tryckt bort palestinierna, som tidigare bodde i området. Judarna fortsätter än idag att expandera det ursprungliga området. 


Kvinnans ställning inom judendomen

Idag har kvinnan inom judendomen fått en mer framträdande roll.  I Israel kan kvinnor bli vad de vill som t.ex. soldater, forskare mm. Men samtidigt som kvinnan kan bli vad hon vill så måste hon stå tillbaka för mannen. I USA och Storbritannien kan en kvinna ibland bli rabbin eller kantor.

Judarnas religiösa byggnad kallas synagoga. Kvinnor och män ber inte tillsammans i synagogan. Kvinnor sköter vanligen mest i köket och hushållet, därför är det viktigt att kvinnan känner till de viktiga kosherlagarna. Många judar tycker att de är jämlika men många icke judar håller inte med. Det beror mest på hur man ser jämställdhet.

På senare tid i Israel har vissa religiösa grupper av kvinnor börjat klä sig i mer heltäckande kläder. Det märks i de ultraortodoxa delarna av Israel. Ultraortodoxa män har börjat skilja mer på kvinnor och män. Exempel på detta är könssegregerade sjukvårdskliniker och speciella trottoarer för kvinnor och män. Listan bara fortsätter.


Judarnas vardag

Judarna har många högtider, vilket är bra, eftersom det bryter upp vardagen. Vid påsk måste alla elektriska kökssaker ut ur huset. Under denna högtid måste även allt jäst bröd avlägsnas från huset och brännas för att symbolisera att judarna var tvungna att fly ut ur Egypten och  inte hade tid att låta brödet jäsa. När man äter kött får man inte blanda det med mjölkprodukter. Judarna anser att det är respektlöst att blanda de två olika produkterna, från till exempel kon. I vissa kök, som är väldigt strikta, när det gäller kosher lagarna, finns det två uppsättningar av allt, t.ex. kastruller, så att man inte blandar produkterna. Man måste vänta en stund innan man äter den ena produkten, så att den inte blandar sig med den andra i magsäcken. De flesta judarna lever som alla andra människor med undantag av vissa ortodoxa judar. Om man är religiöst aktiv ska man dock be tre gånger om dagen. I judendom kan man själv välja hur mycket man vill vara involverad i religionen.
Det vanliga för en normaltroende är att man följer kosherlagarna, är med på alla högtider och följer guds vilja. Inom judendomen finns bara en gud men man får bara säga ”Adonay” när man pratar om honom. Judarnas dagar påverkas hela tiden av gamla regler, till exempel omskärelse för pojkar.

Det vanligaste är att man föds in i judendomen men man kan konvertera till den. Till Islam kan man också konvertera. Detta för både för och nackdelar med sig. Fördelen med att religionen är öppen är att religionen kan få flera anhängare. Nackdelen med att vara infödd kan vara att det skapas patriotism till religionen. Vilket kan leda till att folk styr en via religionen.


Judendomens påverkan på samhället

Judendomen har varit med om många katastrofer, t.ex andra världskriget. Detta har påverkat följarna till religionen. Majoriteten av judarna lever än idag utspridda över världen. Detta kallas för diaspora. Diasporan eller förskingringen pågår fortfarande. Tyvärr finns antisemitism fortfarande kvar och påverkar judarna. Antisemitism betyder förföljelser/förtryck mot det semitiska/judiska folket.


Islam

Tidebönen är en vardaglig händelse i en muslims liv. Tidebönen sker fem gånger per dag och ibland så går man till en moské för att be. Om man inte går till en moské, ber man på en bönematta. Bönemattan använder man för att man vill att böneplatsen ska vara ”ren” och ”avgränsad från omvärlden”. När man ber ska man alltid vara vänd mot Mekka. Man kanske tror att alla muslimer agerar efter det som koranen säger men många muslimer kan inte läsa den och får höra på tolkningar. När man bara hör tolkningarna så kan de vara felaktiga och kanske man handlar på ett sätt som inte koranen säger, eller på ett sätt som är olagligt.

Många tror även väldigt starkt på religionen och är ortodoxa. Ett resultat av detta är självmordsbombare. Om man är muslim så följer man inte bara koranen, man följer också Sunna, som är texter  som berättar vad profeten Muhammed sa och gjorde.

I frågan om kvinnornas rättigheter är muslimerna inte enade. Det varierar kraftigt mellan olika länder, kulturer och familjer. Det är människor i de muslimska samhällena som väljer att tolka texten som de vill och ser efter så att tolkningarna efterlevs. Det är upp till var och en att följa dessa regler i en del samhällen.



Islams påverkan på samhället

De flesta som är muslimer ger 3.5 procent av sin lön till fattiga. Koranen är inte bara religiös vägledning. Den är även politisk vägledning. Många muslimska länder har mycket olja. Det har gjort att de har fått mer uppmärksamhet inom politik. Om landet säljer olja, får landet pengar, vilket gör att det går bättre för landet. Då får ledaren mer makt och om man har mycket makt får man mer uppmärksamhet inom politiken.



Kvinnans ställning inom islam

Männen ses som förmyndare över kvinnorna i Saudi-arabien. I länder som är övervägande islamiska har kvinnorna generellt mindre rättigheter än männen. En del säger att att kvinnan ska bli styrd av mannen, men vissa säger att alla är lika inför gud. Det är mest en frågan om hur man tolkar koranen. Åsikterna att kvinnor och män måste klä sig på olika sätt och att man bara får umgås och gifta sig med vissa människor är tankar som makthavare har kommit på.


Likheter

Abraham är anfadern till båda religionerna samt kristendomen. Men det finns väsentliga skillnader i hur man har tolkat och skrivit om Abraham och hans söner i bibeln och koranen. Man delar lagar, profeter och myter mellan judendom, kristendom och islam. De judiska profeterna anses även vara heliga i islam. I båda religionerna ses Jesus som en profet.

Jerusalem är en helig plats för båda religionerna. Judarna anser att de har rätt till hela Israel då de säger att de har fått landet av gud. Både Klippmoskén och Al aqsamoskén, som är muslimska religiösa byggnader, ligger i Jerusalem. Utanför Klippmoskén ligger klagomuren. Det är en gammal judisk mur som är delar av resterna av Salomons tempel. Båda religionerna har samma geografiska utgångspunkt.

I båda religionerna så finns det kulturella troende. Kulturellt troende kallas de personer som inte är troende, men ändå firar högtiderna. Man fastar i båda religionerna. Inom judendomen så kallas fastan för Jom Kippur. Inom islam så kallas det för ramadan. Båda religionerna är monoteistiska.I islam så säger man att kvinnor och män är lika men att de har olika uppgifter. Samma sak säger även judarna. Varken inom judendomen eller islam finns det några missionärer. Judendomen är basen för både kristendomen och islam.


Skillnader

Islam har fem pelare. Pelarna är grunden för religionen. De är trosbekännelsen, bönen, allmosan, fastan och vallfärden. Några sådana pelare finns inte inom judendomen, även om delarna, såsom fastan finns inom judendomen. 

Judendomen var från början en offerreligion, vilket aldrig islam har varit. Den enda offerplatsen var Salomons tempel i Jerusalem. Judendomen är en relativt liten religion till skillnad från de andra världsreligionerna. Judar är en etnisk grupp. Någon sådan etnisk grupp finns inte inom islam. Judendomen är nästan dubbelt så gammal som islam. Den grundades för ca. 3000 år sedan, medan islam endast är ca.1600 år gammal.

En jude är en person som antingen föds in i den judiska religionen eller en som konverterar till judendomen. Muslimer måste vara troende för att räknas som muslim. De kan inte födas till att vara muslim. Islam är en väldigt spridd religion, medan judendomen främst finns i Israel, Europa, Nordamerika och till viss del i Nordafrika. Judendomen är livsregler medan islam är en vägledning.



Skillnader för kvinnan inom de båda religionerna

Inom islam ser man ner på kvinnan mer än i judendomen. I judendomen har kvinnan en annan roll men inom flera muslimska kulturer är endast mannen myndig. Det beror på att samhället har påverkat den muslimska religionen. Enligt Heine ses kvinnan nästan som omyndig.


Hur samhället har påverkat religionerna

Samhället tolkar och utnyttjar religionen på gott och ont. Det är många ledare genom tiderna som har sagt att de är från gud för att folk ska följa dem. Samhället tolkar även religionens heliga bok på olika sätt. Anledningen till det är att de vill få sin vilja igenom eller att de helt enkelt tror att texten menar det.


Sammanfattning

Det muslimska samhället verkar ha en väldigt splittrad åsikt om religionen. Judendomen dock verkar vara den religionen som är väldigt sammanhållen. Anledningen till det är troligtvis att man i de flesta fall måste födas in i judendomen men att islam är en mer öppen religion.

Jag tror även att Judendomen är livsregler medan Islam är en vägledning. Det är väldigt stora skillnader mellan de två. Livsregler berättar vad du får och inte får göra medan vägledning berättar vad du kan göra. Givetvis finns det lite vägledning i judendomen och vise versa.

Analys

Att muslimer ger en del av sin lön till allmosa kan leda till att det blir färre fattiga människor i samhället. Jag tror att det är bättre att staten tar ett ansvar för de fattiga i samhället.

Vissa islamiska länder har fått mer pengar via olja vilket gör så att de kan investera mer pengar på fredlig utveckling och militär. Jag skulle föredra att alla de länder med olja skulle ha demokrati så att pengarna inte används fel.

De olika rollerna inom judendomen och islam gör att könen behandlas olika vilket kan resultera till att kvinnor behandlas nedsättande.

Reflektioner

Jag själv har tänkt att judarna lever ett annat liv, med alla sina seder och regler. Men vanligtvis ser man inte mycket skillnad i vardagen. Jag har till och med en kompis som är jude och jag fick reda på det när vi satt och åt efter orkesterträningen. Det bevisar att det inte finns någon anledning att hysa agg mot en helt vanlig person som tror på judendomen.
Det är väldigt konstigt att några har behövt skylla på några andra och att judendomen har blivit syndabocken. Självklart så är judendomen inte oskyldig,men ingen religion är oskyldig.

Jag tror att judarna har blivit väldigt hoptryckta genom tiden och när de fick palestinamandatet så vill de slå tillbaka. Vilket inte är bra för det skapar mer oroligheter och krig. Islam är en väldigt splittrad religion och jag tror att det gör mer oroligheter och att folk enklare kan misstolka den och utnyttja den.

Jag gillar inte kosherlagarna för de ger inget jämställt samhälle. Man kanske säger att kvinnan och mannen gör lika mycket jobb men det räknas inte som jämställdhet. Tänk om kvinnan vill laga taket och mannen vill diska. Betyder det då att man inte är trogen till sin religion?
 Innan påsk så bränner man massa mat som inte får var i huset vid påsk. tänk vilket slöseri. Om man bara hade donerat all den där maten till fattiga så hade judarna inte slösat så mycket bra mat. Visst, då säger man emot sin religion om man donerar bort det istället för att bränna det, men jag trodde att religioner var för att skapa än bättre värld. En värld blir inte bättre för att man bränner mat som man hade kunnat äta.

Det är väldigt förnedrande att ett kön försöker kontrollera det andra, t.ex. genom vilka kläder de ska ha och om de ska ha sex innan äktenskapet. Folk säger att det är det som deras heliga bok säger men det är mest bara tolkningar och åsikter. Detta gäller både judendomen och islam.

Källor 

judendom. http://www.ne.se/enkel/judendom, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-10-08.

islam. http://www.ne.se/enkel/islam, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-10-08.


http://www.judiskaforsamlingen.se/Portals/0/Dokument/Judendomen.pdf Detta är en partisk hemsida. Länken ovan är kanske även partisk.

Petter Melander



http://www.so-rummet.se (jag har tittat på många texter och filmer från so-rummet)






Religions kunskap Stadiebok för högstadiet. Publicerad av GLEERUPS 
Publicerad år 1994

Författare: Magnus Hermansson med mera.

sidan 218 och en bit av texten om judendomen.




Av: Erik Fast

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar